NEDERLAND-POLITIEK-REGERING

Politiek
NEDERLAND-POLITIEK-REGERING

Volgens de voorwaarden van het regeerakkoord zal Nederland nieuwe kerncentrales bouwen.
De overeenkomst omvat een belangrijke binnenlandse stimulans voor het gebruik van energie met nul koolstofuitstoot.

In het regeerakkoord van de nieuwe Nederlandse regering, dat woensdag bekend werd gemaakt, staat dat Nederland twee kerncentrales zal bouwen als onderdeel van de inspanningen om aan strengere klimaatdoelstellingen te voldoen.

Maandag werd een regeerakkoord bereikt tussen de liberale VVD-fractie van premier Mark Rutte, de centrumpartij D66, de christendemocratische CDA-fractie en de ChristenUnie-fractie. Hiermee kwam een einde aan negen maanden coalitiebesprekingen en werd de weg vrijgemaakt voor Rutte om een vierde termijn als premier te dienen.

Het akkoord omvat een belangrijke binnenlandse stimulans voor het gebruik van koolstofvrije energie, met een besluit om de levensduur van de kerncentrale in Borssele te verlengen en er nog twee bij te bouwen. Dit brengt het totale aantal kerncentrales in België op vier.

Volgens de overeenkomst zal de natie de ambitie van haar bestaande klimaatdoelstellingen voor 2030 verhogen van een daling met 49 procent ten opzichte van de niveaus van 1990 tot “ten minste” een daling met 55 procent. Daarmee komt de totale reductie van 49 procent op “ten minste” 55 procent. De partijen zijn overeengekomen dat “onze aanpak zich zal richten op een hogere doelstelling, namelijk ongeveer 60 procent in 2030”, om de kans te vergroten dat de doelstelling wordt gehaald.

De nieuwe regering zal een minister voor klimaat en energie benoemen, die de leiding krijgt over een fonds met een totale waarde van 35 miljard euro om te helpen bij de klimaatverandering en de overgang naar een duurzame economie. Dit geld zal worden geïnvesteerd in de vergroening van industrie, gebouwen en vervoer, naast het aanleggen van infrastructuur voor het opwekken van stroom, warmte, waterstof en kooldioxide.

De Nederlandse coalitie zal ook een bodemprijs voor koolstof invoeren voor emissierechten in het kader van het EU-emissiehandelssysteem, in navolging van de pas verkozen regering in Duitsland. In de Nederlandse versie zal de prijs omhoog gaan, en “eventuele financiële voordelen” zullen worden teruggestort in een klimaatfonds om bedrijven te helpen milieuvriendelijker te worden.

Daarnaast wil de regering de heffing op vliegtickets verhogen en ernaar streven alle nieuw geproduceerde auto’s emissievrij te maken tegen het jaar 2030.

Labels:
Deel dit :

Recente berichten

Categorieën

Neem contact met ons op voor meer

Stuur ons een bericht als je ooit vragen hebt!