Ambtenaren in Nederland nemen de broodjes ham van Britse chauffeurs in beslag.

Politiek
Ambtenaren in Nederland nemen de broodjes ham van Britse chauffeurs in beslag.

Vanwege post-Brexit-regels die de persoonlijke invoer van vlees en zuivelproducten in de EU verbieden, heeft het Nederlandse televisienieuws beelden uitgezonden van douanebeambten die hamsandwiches in beslag nemen van chauffeurs die met de veerboot uit het VK aankomen.

Een groep verwarde vrachtwagenchauffeurs en autopassagiers bij de veerbootterminal in Hoek van Holland wordt door ambtenaren in goed zichtbare vesten verteld dat “je bepaalde voedingsmiddelen niet langer naar Europa mag brengen, zoals vlees, fruit, groenten, vis, dat soort dingen”, na de Brexit-stemming.

Een douanebeambte zei tegen een verwarde chauffeur: “Nee, alles wordt in beslag genomen”, toen de chauffeur vroeg of hij het vlees mocht inleveren en alleen het brood van verschillende sandwiches in aluminiumfolie mocht houden. Sorry dat ik u welkom moet heten bij de Brexit, meneer.

Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) heeft op 1 januari aangekondigd dat reizigers verboden artikelen aan of voor de grens moeten “gebruiken, consumeren of weggooien”, omdat de Brexit-overgangsperiode die dag eindigde.

Volgens de Defra-richtlijn voor beroepschauffeurs “mag je vanaf 1 januari 2021 geen POAO (producten van dierlijke oorsprong) zoals die met vlees of zuivel (bijvoorbeeld een broodje ham en kaas) in de EU.”

De Europese Commissie zegt dat het verbod nodig is omdat vlees en zuivelproducten “een reële bedreiging blijven vormen voor de diergezondheid in de hele Unie” vanwege ziekteverwekkers die dierziekten veroorzaken, zoals mond- en klauwzeer en varkenspest.

Nederlandse douanebeambten hebben bij de ferryterminal een grote verscheidenheid aan levensmiddelen in beslag genomen, waaronder ontbijtgranen en sinaasappels. Ze plaatsten een vangfoto met het bijschrift: “Sinds 1 januari kun je niet zomaar meer eten uit het VK meenemen.”

Het douanekantoor adviseerde verder: “Dus bereid je voor als je vanuit het VK naar Nederland reist en verspreid het woord.” Op deze manier kunnen we allemaal samenwerken om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie van de controles te verhogen.

Labels:
Deel dit :

Recente berichten

Categorieën

Neem contact met ons op voor meer

Stuur ons een bericht als je ooit vragen hebt!