Nederlanders over de Chinese behandeling van Uighers

Nederlanders over de Chinese behandeling van Uighers

Reuters meldt dat het aantal bezoekers aan de Nederlandse hoofdstad Amsterdam is toegenomen. Het Nederlandse parlement heeft donderdag een niet-bindende stemming goedgekeurd waarin wordt gesteld dat China’s behandeling van de Oeigoerse moslimminderheid neerkomt op genocide.

Volgens mensenrechtenactivisten en deskundigen van de Verenigde Naties worden in Xinjiang een miljoen moslims gevangen gehouden. Activisten en politici in het Westen beweren dat China zich schuldig maakt aan foltering, dwangarbeid en sterilisatie als methoden van onderdrukking.

Chinese functionarissen ontkennen dat de mensenrechten in de regio Xinjiang worden geschonden en zeggen dat deze nodig zijn om extremisme te bestrijden.

De Nederlandse motie stelde dat “er een genocide op de Oeigoerse minderheid plaatsvindt in China,” maar gaf de Chinese regering niet specifiek de schuld.

De beschuldigingen van genocide op Xinjiang werden donderdag door de Chinese ambassade in Den Haag afgedaan als “regelrechte leugens”, terwijl het Nederlandse parlement door de Chinese ambassade werd beschuldigd van “het opzettelijk besmeuren van China en ernstige inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China”.

Deze week heeft Canada een resolutie aangenomen waarin de behandeling van de Oeigoeren door China als genocide wordt bestempeld.

“Maatregelen om geboorte te voorkomen” en “strafkampen” zijn voorbeelden van Chinese overheidsactiviteiten die in de Nederlandse motie worden genoemd en die in strijd zijn met VN-resolutie 260, ook bekend als het genocideverdrag.

De conservatieve VVD-fractie van premier Mark Rutte stemde tegen de maatregel.

“UITERST BEZORGD”

Er is geen sprake van een genocideverklaring door de VN of een internationaal hof, aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Zodra de motie was aangenomen, vertelde Blok verslaggevers dat Nederland zich samen met andere landen wil inzetten om de mensen in de Oeigoerse gemeenschap te helpen.

D66-fractielid Sjoerdsma, de indiener van de motie, heeft er ook voor gepleit bij het Internationaal Olympisch Comité aan te dringen op verplaatsing van de Olympische Winterspelen van 2022 naar Beijing.

Zoals hij Reuters in een e-mail antwoordde op vragen: “De wereld kan niet de andere kant opkijken en eist van ons dat we handelen” wanneer wreedheden tegen Oeigoeren worden erkend als genocide.

De Oeigoerse bevolking van Xinjiang is de afgelopen jaren gegroeid, met een verbeterde levensstandaard en een hogere levensverwachting, aldus een verklaring van de Chinese ambassade in Den Haag op haar website.

Het schreeuwde: “Hoe kun je dit genocide noemen?” Aangezien het bij Xingjiang nooit gaat om mensenrechten, etniciteit of religieuze gezindheid, maar veeleer om de bestrijding van gewelddadig terrorisme en de opvolging van de macht, “

Woensdag beschuldigde de Chinese VN-gezant in Genève de westerse mogendheden ervan de Oeigoerse kwestie te gebruiken als voorwendsel om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van zijn land.

Labels:
Deel dit :

Recente berichten

Categorieën

Neem contact met ons op voor meer

Stuur ons een bericht als je ooit vragen hebt!