Wietpas

De Venlose politiek heeft zich unaniem uitgesproken tégen de plannen van minister Opstelten van Veiligheid & Justitie voor de invoering van een wietpas. De minister lijkt zich hier echter niets van aan te trekken. Er is nog maar weinig tijd om de Tweede Kamer te overtuigen, om deze plannen tegen te houden. Zet het betoog van uw gemeenteraad kracht bij door de petitie te ondertekenen.

KLIK HIER OM DIRECT NAAR DE PETITIE TE GAAN


Wat is de wietpas?

Met de wietpas worden coffeeshops besloten clubs waarin alleen Nederlanders welkom zijn. Zij kunnen lid worden en ontvangen dan een toegangspasje. Van alle coffeeshopbezoekers in Venlo is ruim 60 procent afkomstig uit het buitenland. Door de invoering van de wietpas kunnen deze consumenten in de gedoogde shops dus geen softdrugs meer kopen.

Waarom geen wietpas?

Door tienduizenden klanten resoluut de toegang tot de vijf gedoogde Venlose coffeeshops te ontzeggen, verdwijnt de vraag naar softdrugs bij deze klanten niet zo maar. Deze klanten blijven naar Nederland komen omdat de risico’s op vervuilde drugs hier kleiner zijn en het Nederlandse gedoogbeleid het gevoel geeft dat men geen zaken met criminelen hoeft te doen. Of de coffeeshop nou formeel gedoogd is of niet.

Wat is het effect van de wietpas?

Met de wietpas van minister Opstelten zal de criminaliteit juist toenemen. Illegale handelaren zullen in het gat in de markt springen, dat door de invoering van de wietpas ontstaat. Voorstanders van de wietpas zeggen dat het allemaal wel meevalt. Een vrijwillige proef in Maastricht heeft echter aangetoond dat crimineel tuig binnen de kortste keren terugkeert in de stad. En extra politiecapaciteit om de criminaliteit de kop in te drukken komt er niet.

Wat doet de PvdA voor veiligheid en leefbaarheid?

De PvdA is niet blij dat er dagelijks aan duizenden, veelal Duitse, klanten softdrugs worden verkocht in Venlo. Wij zijn ook geen voorstander van drugsgebruik. Zeker niet door jonge mensen. Doordat de toevoer van drugs aan coffeeshops nog steeds illegaal is leidt dit tot criminaliteit en risico’s voor de veiligheid via bijvoorbeeld gevaarlijke wietplantages in woonhuizen. Dat probleem wordt niet opgelost met de invoering van de wietpas.

 

De overlast van de verkoop is de afgelopen jaren gigantisch verbeterd in Venlo. De illegale handel op straat en in woonwijken is bijna helemaal verdwenen. Enkele honderden drugsgidsen (jongeren op scooters en te voet die klanten de weg wijzen naar illegale coffeeshops) zijn helemaal uit het straatbeeld verdwenen. We moeten nu met verstand verbeteringen aanbrengen in de succesvolle Venlose aanpak om de handel verder terug te dringen. Wat minister Opstelten nu wil is volstrekt idioot.


TEKEN DE PETITIE EN HELP UW OMGEVING VEILIG EN LEEFBAAR TE HOUDEN!