Coalitieregering van Democratisch Kampuchea

Politiek
Coalitieregering van Democratisch Kampuchea

Premier Norodom Sihanouk van Democratisch Kampuchea sprak de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.
De Coalitieregering van Democratisch Kampuchea was niet alleen de regering van de Rode Khmer in ballingschap, maar het was ook de regering van Cambodja die door de Verenigde Naties en de rest van de westerse wereld werd erkend.

Het bewind van Rode Khmer Pol Pot wordt erkend als een van de dodelijkste genocideregimes in de hedendaagse geschiedenis, waarbij minstens evenveel mensen werden gedood als in enig ander land.

Je zou verwachten dat zo’n regering uitgeroeid zou zijn, alle erkenning ingetrokken, en de daders opgejaagd en geëxecuteerd… Hoewel het voor alle betrokkenen een geweldig moment was, kon de Rode Khmer in de jaren tachtig met westerse hulp floreren. Zelfs nadat ze in 1979 uit de macht waren verdreven, bleef de Cambodjaanse delegatie bij de Verenigde Naties tot 1989 geleid worden door Cambodjaanse functionarissen.

Hoe kon de Rode Khmer zo lang aan de macht blijven?


Ondanks haar aanvankelijke populariteit wist het regime van de Rode Khmer zoveel mensen te doden en het land zo te gronde te richten dat het na enkele overlopers werd omvergeworpen door het Vietnamese Democratisch Kampuchea.

Vietnam installeerde vervolgens zijn eigen regering, die later door de Sovjet-Unie werd gesteund, maar al snel werd afgezet door een grote verscheidenheid van zonderlingen. Thailand, China, Noord-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de Rode Khmer allemaal geholpen, ondanks de pogingen van de Rode Khmer om dat te ontkennen.

Op deze foto ziet u Vietnamese soldaten gestationeerd in Cambodja.
Zo groeide de burgeroorlog in Cambodja uit tot een schermutseling in de stijl van de Koude Oorlog tussen de grootmachten van de wereld. Een regering in ballingschap met volledige financiering mocht opereren omdat oorlogsmisdadigers de “legitieme regering” vertegenwoordigden.

Ironisch genoeg was de partnerschapsregering van Democratisch Kampuchea uiteindelijk een coalitie van koning Sihanouk, een paar andere rebellengroeperingen en de Rode Khmer, in een herhaling van wat Pol Pot in 1975 voor het eerst aan de macht bracht in het land. In 1975.

Hoewel de Rode Khmer en zijn militaire vleugel formeel deel uitmaakten van een coalitie en officieel het communisme afzworen om “democratisch socialisme” aan te nemen, veranderde er weinig toen Pol Pot werd ontslagen als hoofd van Angkar (de organisatie).

Hoewel de Coalitieregering van Democratisch Kampuchea in 1989 nog 6% van het land in handen had, leek er eindelijk vrede in Cambodja te komen.

Een toestand die zou aanhouden tot 1998, ondanks het feit dat de Rode Khmer de steun in het Westen verloor en begreep dat ze geen enkele verkiezing in het land zouden winnen.

Na het herstel van de vrede in het land in 1993 werd de alliantie ontbonden en vormden de overblijfselen van de Rode Khmer, die grote delen van het land onder controle hielden, hun eigen regering om te concurreren met het pas herstelde Koninkrijk Cambodja.

Op 22 juni 1998 werd de Rode Khmer uiteindelijk ontbonden na verschillende prominente overlopers en de dood van Pol Pot in de vergetelheid.

Coalitieregering van Democratisch Kampuchea


Het pijnlijke verleden van Cambodja wordt geleidelijk aan erkend, maar de rol van andere landen in deze tragische gebeurtenis is nog niet in overweging genomen.

Labels:
Deel dit :

Recente berichten

Categorieën

Neem contact met ons op voor meer

Stuur ons een bericht als je ooit vragen hebt!